RADIO EMISIJE

Radio emisije STANAR posvećene su problemima stanovanja i stambene politike u urbanom ambijentu kolektivnog stanovanja u zgradama koje su nastale u jednom drugačijem istorijskom kontekstu. Ekonomska kriza i finansijalizacija kapitala doveli su do deindustrijalizacije ne samo razvijenih kapitalističkih, već i post-socijalističkih zemalja uključujući naše društvo. Proces privatizacije društvene i državne imovine ustanovio je nove odnose urušavanja ekonomskih potencijala i građani su otkupom stanova postali vlasnici stanova – kapitalisti na koje je prenet teret održavanja ukupne urbane strukture, a mnogi od njih su u procesu tranzicije ostali i bez posla.

Emisije STANAR imaju za cilj da prenesu glas stanara i da otvori teme koje su u vezi sa svim stanarima (odnosno današnjim vlasnicima stanova), predstavnicima Skupština stanara, urbanistima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima. Želimo da ispitamo probleme stanovanja, učešće stanara u društvenim i političkim procesima, koji bi njihov socijalni i kulturni položaj u lokalnim zajednicama učinili izglednijim.

Emisije STANAR namenjene su svima, jer smo svi mi stanari, a problem stanovanja je problem svakog od nas. Ciljna grupa su svi stanovnici, stanari, a to čini većinu stanovnika Novog Sada, jer će se pitanja i problemi iz emisije u emisiju doticali svih koji žive u kolektivnom stanovanju, bez obzira na način i godinu izgradnje njihove zgrade.

Emisije STANAR su sastavni deo dugoročnog projekta Lokalne politike i urbana samouprava. Autori emisija su članovi Udruženja građana_kuda.org i Grupe za konceptualnu politiku i neformalne inicijative udruženja predsednika skupštine stanara Novog Sada, koji skupa sarađuju na projektu već dve godine.

 

RADIO EMISIJA „STANAR“ #1

 

RADIO EMISIJA „STANAR“ #2

RADIO EMISIJA „STANAR“ #3

RADIO EMISIJA „STANAR“, #4

RADIO EMISIJA „STANAR“ #5