Stanovi-2-foto-K-Kamneov_1000x0-crop-840x200

 

Emisija STANAR posvećena je problemima stanovanja, motivisanju građana za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja na lokalnom nivou, revitalizaciji lokalne samouprave, a naročito skupštine stanara.

Treća emisija STANAR predstavlja razgovor o predlogu ili nacrtu novog zakona o stanovanju, koji definiše javni interes u održivom razvoju stanovanja i stambenog fonda i koji je izazvao brojne kontroverze u javnosti uz preovlađujuću ocenu da nije doneo očekivana poboljšanja u ovoj oblasti, i da većina predloženih rešenja nisu prihvatljiva za stanare.

Naglašavamo da su ovi razgovori vođeni pre izmene nacrta zakona i da se stavovi i teme govornika dotiču prvog nacrta. Ovo stoga što je bitan deo nacrta koja se tiče obavezne profesionalne uprave u zgradama, koja je nakon izmena svedena na mogućnost, bio u velikoj meri i naša tema

Emisiju možete poslušati ovde:

 

Iz najave:

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona sprovedena je u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (Predlagač) u periodu od 18.novembra do 07. decembra 2015. godine (u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu, Subotici, Čačku, Nišu i Valjevu).

U javnoj raspravi učestvovali su predstavnici državnih organa, javnih službi, privrednih subjekata, stručne javnosti i drugi zainteresovani učesnici.

Primedbe, predlozi i sugestije s javnih rasprava kretale su se u rasponu od načelnih, ali veoma važnih, kao što je postavljanje pitanja legitimiteta Predlagača ovog zakona, pa preko preispitivanja ideje „javnog interesa“ i proglašavanja određene oblasti života i delanja nečim što je “od javnog interesa”, sve do intervencija na konkretno predložena rešenja koja teret održavanja i uprave prenose skoro isključivo na leđa stanara, što nije prihvatljivo budući da u finansiranju nečega što proklamuje kao javni interes prevashodno država treba da učestvuje na čvrsto obavezujući i transparentan način.

Poseban akcenat jednog broja prigovora stavljen je na neodrživost pedloženih rešenja u segmentu takozvane profesionalizacije upravljanja stambenim zgradama s obzirom da takvo rešenje dovodi kako do povećanih novčanih nameta građanima (stanarima), tako i do njihove pasivizacije i nezainteresovanosti za samoorganizovanje unutar skupština stanara i za ličnu participaciju u pitanjima održavanja i upravljanja zajedničkim delovima zgrade.

Ovom emisijom dali smo prostor građanskim inicijativama da iskažu svoj stav povodom zakona o stanovanju budući da su one zaobiđene prilikom koncipiranja nacrta istog.

O nacrtu novog zakona o stanovanju, kao i o nekima od, po nama, spornih rešenja koje isti nudi, porazgovarali smo, 16. decembra 2015. godine, sa članovima nekoliko udruženja iz Beograda: Ko gradi grad, Učitelj neznalia,, koji su, pored brojnih drugih, učestvovali u javnoj raspravi u povodu nacrta ovog zakona i u davanju primedbi, predloga i sugestija za njegove izmene.

Prenosimo vam atmosferu i polemičke tonove sa te diskusije u kojoj su učestvovali: Marko Aksentijević, Noa Treister, Ivan Zlatić, Zoran Gajić, Branka Ćurčić, Ozren Lazić, Borka Stojić, Zoran Pantelić i Brane Kozarčič.

Štampaj ovu stranicu