Screen-Shot-2013-04-12-at-6.39.01-PM

Udruženje građana Grupa za konceptualnu politiku vas poziva na konferenciju za novinare kojom će obavestiti javnost o pismu Panela nezavisnih eksperata koji vrši monitoring projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“, koje se tumači kao zvanični izveštaj ovog tela i kao odgovor na Otvoreno pismo zainteresovane javnosti.

Konferencija za novinare će biti održana u petak 19. oktobra 2018. godine sa početkom u 11 časova u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1, Novi Sad).

Na konferenciji za novinare govoriće članovi i članice Grupe za konceptualnu politiku iz Novog Sada:

Branka Ćurčić, Zoran Gajić i Branislav Kozarčić

Grupa za konceptualnu politiku organizuje konferenciju za novinare na kojoj će obavestiti javnost o situaciji u kojoj se nalazi zainteresovana javnost za dešavanja u polju kulturne politike, a koju kroji Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture (EPK)“, prema merama i merilima projekta EPK 2021, koji sama i vodi.

U javnosti se pojavilo pismo koje se predstavlja kao izveštaj Panela nezavisnih eksperata, i na koje je zainteresovana javnost obratila pažnju. Da imamo utisak da je u pitanju izveštaj za pravo nam daju same vesti pojedinih medija koji, između ostalog, prate i kulturu, a pre svega ovaj projekat Fondacije „Novi Sad 2021“. U tim vestima, nešto što je zapravo pismo, oni tumače kao zvanično mišljenje Panela i njegovu ocenu razvoja projekta EPK 2021, i to naravno pozitivnu.

Kako se Grupa za konceptualnu politiku već obratila Panelu nezavisnih eksperata za pomoć u rešavanju problema sa kojim se organizacije civilnog društva nose u svom odnosu sa lokalnom samoupravom, i to obrazložila činjenicom da se u njoj susreće i sa kulturnom politikom grada i ove Fondacije, smatramo da je potrebno održati pažnju domaće javnosti za ovaj problem koji očigledno baca svetlo i na rad evropske administracije. Barem jedan njen deo, a to je onaj koji je uključen u realizaciju ovog značajnog projekta iz oblasti kulture, nije odgovorio na Otvoreno pismo zainteresovane javnosti, koja je pritom i organizovana u udruženje građana i deluje i u oblasti kulturne produkcije. U tom Otvorenom pismu smo se sami pozvali da uzmemo učešće u radu ovog Panela nezavisnih eksperata čije članove su angažovali Evropski parlament, Savet Evrope, Evropska komisija i Komitet evropskih regiona, bar kao sagovornici i ljudi koje svaka organizovana akcija podrazumeva, ali na taj predlog nismo dobili zvaničan odgovor. U međuvremenu se pojavio tekst koji želimo predstaviti javnosti i u društvu one zainteresovane prokomentarisati njegov smisao i vrednost, a iz perspektive onih kojih se najdirektnije tiče kulturna politika grada, i koju u ovom trenutku nadodređuje projekat EPK 2021.

Konferencija za novinare je organizovana u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel – predstavništvo Beograd, Fondacijom za otvoreno društvo Srbija, i uz podršku i NDNV – Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Štampaj ovu stranicu