cropped-voice_logo

Prenosimo tekst Dalibora StuparaI Evropska komisija o pritužbama na račun EPK 2021“ koji je objavljen na portalu VOICE – Vojvođanski istraživačko-analitički centar.

Evropska prestonica kulture protiv evropskih vrednosti, politički instrumentalizovana, bez nezavisne kulturne scene i sa prisvojenim programima.

Panel nezavisnih eksperata projekta Novi Sad 2021– Evropska prestonica kulture, odgovorio je na otvoreno pismo Grupe za konceptualnu politiku iz Novog Sada, u kojem je upozoren na brojne probleme sa kojima se predstavnici nezavisne kulturne scene u gradu susreću, a da pri tom nemaju podršku Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Dr Suzana Žilič Fišer, koju je imenovala Evropska komisija na period 2017. do 2019. godine, u odgovoru GKP-u poručuje da će se založiti da predstavi probleme ostalim članovima Panela, kao i predstavniku Evropske komisije, te da će Grupu za konceptualnu politiku obavestiti o budućim koracima koji se tiču njihove uloge u monitoringu projekta EPK – Novi Sad 2021.

– Nama ovaj odgovor znači da Panel prepoznaje problem koji iznosimo i da će odgovoriti na naš zahtev da se pri njihovoj redovnoj poseti Novom Sadu, koja treba da se desi ove godine, sastanu sa nama povodom ovog problema. Mi računamo da ćemo se sresti. Držimo članicu Panela za reč – kaže za VOICE Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku. Očekuje da će na tom sastanku biti razmotren problem koji se tiče ravnopravnog korišćenja javnih prostorapoput mesnih zajednica u Novom Sadu, ali i ostalih tačaka zbog kojih su se obratili Panelu.

– Mi zapravo tražimo da naš problem i njegovo rešenje uđu u zvaničan izveštaj Panela naredne godine – precizira Gajić.

Podsetimo, pre desetak dana GKP je poslala otvoreno pismo Panelu u kojem, između ostalog, upozorava da Fondacija „Novi Sad 2021“ kao realizator projekta Evropska prestonica kulture, nema kapacitet ni neophodan stepen političke autonomije da odbrani civilno društvo, niti da uvaži ukupan značaj kulture u procesima integracije i demokratskog razvoja Novog Sada, pa samim tim ni šireg evropskog okruženja.

Zoran Gajić: Slikaju sve šta mogu da nađu na terenu, a sami nemaju kapaciteta za razvoj bilo kakavog projektnog rada (foto: MCV)

VOICE je od Fondacije EPK 2021 tražio reakciju na otvoreno pismo Panelu, a postavili smo im još nekoliko pitanja u vezi sa zamerkama koje nezavisna kulturna scena ima na njihov račun. Nikakav odgovor, međutim, nismo dobili.

Bez učešća civilnog sektora

Inače, Panel je u prethodnom izveštaju već izneo 12 preporuka koje bi Fondacija EPK 2021 trebalo da sprovede (vidi okvir). Između ostalog, Panel je Fondaciji preporučio da dodatno razvija partnerstvo sa lokalnim institucijama kulture, kako bi se obezbedila održivost projekta EPK 2021 i kako bi se povećao opseg i doseg programa kulture.

– Predstavnici nezavisnog sektora treba da budu u programskim telima i treba izgraditi odgovarajuća strateška partnerstva – navodi se u preporuci Panela. Dodaje se i da napori ka povećanju kapaciteta u Novom Sadu treba da budu značajno uvećani “kako bi se obuhvatio najveći deo nezavisnog sektora u kulturi kao i institucije u kulturi u gradu, kao i tim Novi Sad 2021“.

Dvanaest preporuka Panela

Panel nezavisnih eksperata je u svom izveštaju 2017. godine, nakon sastanka povodom prvog monitoringa rada Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, ukazao na brojne nedorečenosti i nejasnoće i dao 12 preporuka za otklanjanje tih nedostataka. Između ostalog, ocenjeno je da tim EPK 2021 nije predstavio jasnu umetničku viziju i srodne prioritete, a izražena je i zabrinutost zbog plana umetničkog i programskog direktora da revidiraju celokupnu aplikacionu knjigu. Takođe, Panel je zatražio pojašnjenje u vezi sa strategijom za prikupljanje sredstava iz EU, jer u tom trenutku Fondacija „Novi Sad 2021“ još uvek nije imala sistematičan pregled svih potencijalnih dostupnih fondova EU. Zbog toga je preporučeno razrađivanje strategije za prikupljanje sredstava iz EU kao i plan za strateška sponzorstva, čime bi se uvećala budžetska stabilnost projekta Novi Sad 2021. Panel je skrenuo pažnju i na potrebu da se razvije širi koncept evropske dimenzije, koja ne obuhvata samo saradnju sa drugim EPK.
– Programu je neophodno aktivnije učešće konkretnih kulturnih aktera, posebno pripadnika nezavisne scene. Uspostavljanje ovih veza trebalo bi da bude jedno od glavnih usmerenja u ovom trenutku – navedeno je u izveštaju Panela. Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, nije odgovorila na pitanje VOICE-a koliko od navedenih preporuka je usvojeno.

Gajić upozorava da te preporuke nisu ispunjene, jer za to ne postoje uslovi zbog dugogodišnjeg odijuma prema organizacijama civilnog društva i nezavisnim akterima u kulturi. Upozorava da u zvaničnim telima Fondacije EPK 2021, u Upravnom i Nadzornom odboru, nema nijednog predstavnika nezavisne scene, već samo ljudi koji potiču iz institucija.

– Da je direktor ostao u EXIT-u, imali bismo bar EXIT. Makar i privilegovanu organizaciju bismo imali, a ovako nemamo nijednog predstavnika nezavisne scene – ističe Gajić. Ocenjuje da je programska saradnja u skladu sa preporukama Panela daleko, a priča o strateškom partnerstvu “utopijska”.

– Što se strateških partnerstava tiče, tu ne postoji nikakva vrsta artikulacije problema niti zajedničkog stvaranja institucija. Što se programskog učešća tiče, oni ne mogu bez onih koji proizvode sadržaje, a proizvođači sadržaja sa njima ne komuniciraju. U tome je problem i oni sada moraju sve da simuliraju. Zato je sve to marketing, jer oni sada slikaju sve ono čega ima, bez obzira odakle došlo i šta su oni tu doprineli. Slikaju sve šta mogu da nađu na terenu, a sami nemaju kapaciteta za razvoj bilo kakavog projektnog rada – napominje Gajić.

Sporan i Kaleidoskop

Najbolja ilustracija za to je, po ocenama sagovornika VOICE-a, program Kaleidoskop kulture koji je počeo krajem avusta i traje do kraja septembra. Direktor Fondacije “Novi Sad 2021” Nemanja Milenković je prilikom otvaranja Kaleidoskopa kulture, između ostalog, ukazao da je taj projekat pokrenut da bi bio jedan od legata.

– Pored toga što želimo da tu najvišu amplitudu prikažemo 2021. godine, ovaj projekat sa još jačim, programskim i umetničkim zajedničkim nastupanjem sa svim organizacijama i umetnicima, treba zapravo da nastavi da živi i posle 2021. godine. Ovo je samo pet nedelja kada je on najvidljivijii. Poenta je da ljudi, a to su građani, organizacije, publika i umetnici zajedno kreiraju svoju kulturu, kulturu Novog Sada – rekao je tada Milenković, a preneli mediji.

Međutim, po rečima naših sagovornika, situacija je takva da Fondacija Novi Sad 2021 zapravo “uzima”, odnosno brendira već postojeće programe, koje predstavlja kao deo Kaleidoskopa, iako s realizacijom pojedinih programa nema nikakve veze ili ima po nekom drugom osnovu, kao što je slučaj s programom “Artist in residence”. Sagovornik VOICE-a iz jedne od novosadskih nezavisnih kulturnih produkcija, koji nije želeo javno da istupi zbog straha od eventualne odmazde u vidu izostanka finansiranja programa narednih godina, upozorava da je prvi put čuo za Kaleidoskop kada je u julu stigao mejl iz Fondacije 2021.

– Koliko smo razumeli, koncept je bio takav da je Kaleidoskop platforma koja treba da poveže manifestacije, kao neki kalendar događaja. Da kad odeš na njihov sajt, možeš da vidiš šta sve ima u Novom Sadu u tom periodu. A u stvari, oni počinju da „stavljaju šapu“ na naše programe, da u saopštenjima najavljuju izvođače s kojima nikakve veze nemaju. Imam utisak da su oni imali nekakav projekat u kojem su naveli da će imati ogroman broj izvođača, festivale, pa pošto to nisu uradili, sada idu i grabe od svih – kaže naš sagovornik.

EPK 2021: “Stavljanje šape” na tuđe programe (foto: printscreen)

Deo priče potvrđuju i u GKP, a kako kaže Gajić, njihova organizacija nije postala deo Kaleidoskopa pošto u periodu u kom se održava nije planirala nikakav program.

Iz Fondacije EPK 2021 nisu odgovorili na pitanja VOICE-a u vezi sa ovim programom, u smislu kako je koncipiran, te koliko je od najavljenih 400 programa, sa 1.000 umetnika na 80 lokacija, kako se Kaleidoskop prezentuje u medijima, izvedeno na osnovu projekata koje je uradila Fondacija, a na koliko je EPK samo stavio svoje ime.

Ipak, iz formulara koji su kulturni poslenici dobili da popune, a do kojeg smo došli, vidi se da je reč o ponudi za povećanje vidljivosti postojećih programa, odnosno o marketingu.

– Osnovni cilj Kaleidoskopa je razvoj publike kroz povećanje vidljivosti kulturnih događaja sa fokusom na vizuelne umetnosti, primenjene umetnosti, izvođačke umetnosti, arhitekturu i književnost. Vidljivost će se postići prevashodno kroz jaku promotivnu kampanju koja će biti realizovana kroz sledeće kanale: komunikacione kanale Fondacije Novi Sad 2021 (specijalno štampano izdanje časopisa Kulttura, vebsajt, društvene mreže, njuzleter itd.), oglasnu i PR kampanju, kao i kroz ostvarivanje saradnje sa partnerskim medijima i preduzećima – navodi se, između ostalog, u mejlu koji je Fondacija prosledila učesnicima kulturne scene u Novom Sadu.

Dalibor Stupar (VOICE)
Naslovna fotografija: Dragan Gojić

 

Štampaj ovu stranicu