drugo otvoreno pismo-vizuelno-žuta

DRUGO OTVORENO PISMO Panelu nezavisnih eksperata

projekta Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Članovima i članicama Panela nezavisnih eksperata:

Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel, Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Beatriz Garcia, Jiří Suchánek, Dr Suzana Žilič Fišer, Alain Hutchinson

e-mail: ecoc.panel[at]gmail.com

u Novom Sadu, 15. oktobra, 2018.

Poštovani članovi i članice Panela nezavisnih eksperata,

Obraćamo vam se po drugi put, i ponovo Otvorenim pismom pošto nismo dobili odgovor Panela koji bi bi bio dostojan ravnopravnih i međusobno uvažavanih učesnika u dijalogu. Problem o kome smo vas obavestili u septembru je i dalje nerešen, a najverovatnije i neće biti rešen dok god građani, njihove organizacije i institucije, domaće i međunarodne, ne budu odlučno stale u odbranu prava građana da se udružuju, organizuju i učestvuju u institucijama lokalnih zajednica. Problem je u prvom Otvorenom pismu jasno izložen, a situacija o kojoj govorimo je poznata svakom politički obaveštenom, angažovanom i dobronamernom čoveku i građaninu. Zamolili smo vas da odgovorite na naš apel, kao i na naše pismo, ali smo dobili odgovor samo jedne članice Panela, Suzane Žilič Fišer, koja nam tom prilikom nije saopštila da se drugi susret članova Panela sa predstavnicima Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture (EPK)“ već dogodio u Novom Sadu, u junu ove godine. Naša javnost do pre neki dan nije bila upoznata sa tom činjenicom, i mi izražavamo sumnju da se sastanak održao u formatu u kome je organizovan prvi put u Briselu 2017. godine i čiji izveštaj smo imali prilike da vidimo u javnosti. Upravo na taj izveštaj smo se nadovezali našim primedbama i zahtevima koje smo sa vama podelili i pozvali vas da nam pomognete i da nas uključite u razgovore prvom sledećom prilikom, računajući da se monitoring poseta još nije dogodila, a da je zvanično najavljena kao nastavak rada Panela nezavisnih eksperata u 2018. godini.

U prilogu vam šaljemo pismo koje su predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021 – EPK“ podelili novinarima na konferenciji za štampu održanoj 12. oktobra 2018. godine, i ono sada cirkuliše u krugovima zainteresovane javnosti i bez javnog i zvaničnog oglašavanja putem veb sajta Fondacije. Iz priloženog možemo zaključiti da nije reč o izveštaju, već o pismu koje jedna članica Panela nezavisnih eksperata, upućuje direktoru Fondacije „Novi Sad 2021 – EPK“, a koje ovaj predstavlja kao izveštaj, i koje pojedini mediji, mediji koji su angažovani u promociji rada Fondacije i projekta EPK 2021, tumače kao da je u pitanju zvaničan izveštaj Panela. Zato vas molimo da se ovom prilikom izjasnite i po ovom pitanju, budući da su naše sumnje u dobru volju učesnika u čitavom ovom projektu i institucionalnom međunarodnom okruženju koje podržava i prati ovaj projekat sve čvršće.

Nadamo se da ovaj promašen susret može biti povod za odlučniju akciju Panela, a za početak mi očekujemo vaše javno izjašnjavanje o problemu sa kojim smo vas upoznali, obrativši vam se kao udruženje građana koje deluje u oblasti kulturne produkcije i građanskog aktivizma u Novom Sadu. Zbog toga vas i ovom prilikom podsećamo da Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” realizuje projekat „Nova mesta u lokalnim i mesnim zajednicama, a oglušuje se na činjenicu da su one zatvorene za nezavisno organizovane građane, njihove inicijative i za organizacije civilnog društva. Stoga vas još jednom pozivamo da se uključite u rešavanje problema koji se tiče uslova rada i učešća organizacija civilnog društva u društvenom i kulturnom životu zajednice u kojoj živimo i koja nosi titulu Evropske prestonice kulture, a čiji rad vi kao nezavisno ekspertsko telo pratite i korigujete.

Prema tome, i ovim Otvorenim pismom vas obaveštavamo o situaciji u Novom Sadu, iz koje je teško autonomno raditi ukoliko ni Projekat EPK 2021 ne bude prilika za odlučno izjašnjavanje o važnosti uloge civilnog društva i ukoliko izostane politička volja da se njime unaprede ukupni kulturni, ekonomski, politički i društveni potencijali razvoja Novog Sada za sve ljude koji u njemu žive i stvaraju.

Na kraju vas podsećamo da dugi niz godina, kao organizacija civilnog društva, delujemo na planu građanskog aktivizma i u polju nezavisne savremene kulturne produkcije, i upravo sa ovih pozicija stičemo uvid i saznanje da Fondacija „Novi Sad 2021“ kao realizator projekta EPK 2021. godine u ovom gradu, nema kapacitet ni neophodan stepen političke autonomije da odbrani civilno društvo, niti da uvaži ukupan značaj kulture u procesima integracije i demokratskog razvoja Novog Sada, pa samim tim ni šireg evropskog okruženja.

Srdačno,

Grupa za konceptualnu politiku

udruženje građana

Novi Sad, Srbija

e-mail: konceptualnapolitika[at]gmail.com

web: www.gkp.org.rs i www.detelinara.org

Štampaj ovu stranicu