Stanari zgrade u ulici Svetislava Kasapinovića 21 na Detelinari protestuju jer je, prema njihovim tvrdnjama, Telenorov predajnik za mobilne telefone na krov susedne zgrade nelegalno postavljen.

telenor_radnici

Oni smatraju da dozvole koje je pribavio predsednik skupštine stanara Željko Andrić, nisu validne, jer ne poseduje potpise svih stanara.

Naime, bazna stanica Telenora je postavljena na osnovu Ugovora sa predsednikom kućnog saveta iz ulaza 23. Međutim, problem je u tome što su zgrade na ulazima 21 i 23 jedno katastarsko telo i imaju ukupno 92 stana, pa stanari koji se bune smatraju da ne postoji većina za donošenje ovakve odluke.

Kako za 021 kaže jedan od njih, Slavko Pavlović, zbog postavljanja predajnika odmah je pozvao policiju. Međutim, dobio je odgovor da Telenor ima dozvolu za postavljanje.

„Stoji i da su se stanari složili da se postavi predajnik. Ja sam stanar te zgrade i mene, kao i komšije niko nije pitao za saglasnost. Koliko smo informisani, treba da se skupi 100% potpisa na poslednjem spratu i preko 50% potpisa na ostalim“, kaže Pavlović za 021.

Sa druge strane, predsednik Skupštine stanara iz ulaza broj 23, Željko Andrić, kaže da su ga iz Telenora zvali i da ih je on još na početku pitao da li su potrebni potpisi oba ulaza, ali je dobio odgovor da je dovoljan samo jedan ulaz, onaj na koji se postavlja antena.

telenor_det1

Telenor: Imamo sve moguće dozvole

U Telenoru su za 021 istakli da poseduju sve moguće dozvole za postavljanje predajnika i da se stanari neosnovano bune.

„Ugovor o zakupu Telenor je zaključio po Zakonu o održavanju stambenih zgrada, sa Skupštinom stanara zgrade u ulici Svetislava Kasapinovića broj 23, koja je nezavisno pravno lice i nezavisno gazduje imovinom svog ulaza, a predajnik je postavljen na osnovu člana 144. Zakona o planiranju i izgradnji“, navode u Telenoru.

Dodaju i da Telenor poseduje sve dozvole za postavljanje predajnika u spomenutoj ulici, a to su rešenje Gradske uprave za zaštitu životne sredine, dozvole RATEL-a za korišćenje radio-frekvencija i odobrenje za priključenje na elektrodistributivni sistem, izdato od Elektrovojvodine.

Bazna stanica Telenora je postavljena na osnovu Ugovora sa predsednikom kućnog saveta iz ulaza 23, u kojem su prikupljena 23 potpisa od 40 stanova. Stanare drugog ulaza najviše brine opasnost od zračenja koja, ako postoji, može biti štetna po zdravlje. (Suzana Stojićević – [email protected])

Vest je preuzeta sa: http://www.021.rs

Štampaj ovu stranicu

jedan komentar na “Sukob stanara zbog Telenorovog predajnika”

 1. stanar

  Telekomunikacije su sektor privrede sa najvećim stepnom razvoja investicija u Srbiji i gde država ostvaruje velike prihode, pa samim tim i građani Srbije. Trenutno na teritoriji Srbije je postavljeno cc 10.000 baznih stanica mobilne telefonije.
  Država zakonom o zaštiti od nejeonizujićih zračenja ne štiti na zadovoljavajući način zdravlje i imovinu građana koji žive u neposrednoj blizini baznih stanica koje su izvor elektromagnetnog zračenja i štetne po živi svet u okruženju.
  Ovim zakonom je samo propisana granica izlaganja ovoj vrsti zračenja a nisu uređena i lokacijska ograničenja za njihovo postavljanje. To znači da mobilna kompanija može da postavi baznu stanicu gde dobije 51% potpisa-saglasnosti vlasnika objekta ili zemljišta. To može biti u neposrednoj blizini škole, jaslica, obdaništa, na objektu nižem od susednog, u gradskoj zoni velike gustine naseljenosti, nije propisana udaljenost od susednih stambenih i javnih objekata, parkova i drugih javnih površina….zabeleženi su slučajevi postavljana baznih stanica na krovove škola /OŠ u Krnjači/ i fakulteta…
  Inicijativom Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja pod tadašnjim ministrom Oliverom Dulićem je poništena odluka Vrhovnog suda iz 2011. godine da je za ovakve odluke stanara-vlasnika potrebno 100% potpisa i ministarstvo je preuzelo ulogu Vrhovnog suda. Poništavanje odluke je doneto zbog navodnog javnog interesa, zbog održavanja stambenih zgrada, problema sa prokišnjavanjem zgrada. Niko nije spomenuo mobilne kompanije i bazne stanice, ovaj zakon se odnosio i na njih. Ovim zakonom je ugroženo Ustavno pravo mirnog uživanja imovine građana, to znači da glas komšije iz prizemlja solitera može da odluči o postavljanju trafo stanice i bazne stanice iznad glave komšije na poslednjem spratu iako se on protivi toj ideji!

  izvor: http://zelenenovine.wordpress.com/razno/antene-ubice-iznad-nasih-glava/