IMG_6334-small

 

Otkako smo krenuli sa projektom Lokalne politike i urbana samouprava (oktobar 2013) na radionicama i tribinama koje smo organizirali nisu se pojavljivale samo naše komšije, bilo da je riječ o zainteresiranm stanarima ili predstavnicima skupština stanara, već je bilo i onih koji su, čuvši od prijatelja i poznanika da se ovako nešto dešava u njihovom okruženju, odlučili probiti barijeru stida i pridružiti nam se. I takvih je bilo sve više, tako da je sada, kada smo već u osmom mjesecu projekta, postalo jasno da su prvobitni nacrti djelovanja postali preuski da bi obuhvatili sve one ljude iz različitih dijelova Novog Sada čiji problemi odzvanjaju zajedničkim prizvukom: ostavljeni smo i prepušteni samima sebi i samoorganizovanje je jedini način da se suprotstavimo eroziji života kojoj prisustvujemo na svakom koraku oko sebe. Nagomilani komunalni problemi neće se riješiti sami od sebe, a postojeće isntitucije kao da je potrebno reanimirati. Zato smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke i iskoristiti postojeći projekat koji su pokrenula dva udruženja građana (kuda.org i GKP) da i sami pokušamo da napravimo mrežu zainteresiranih i samoorganiziranih predstavnika skupština stanara koji pokreću jednu otvorenu inicijativu čiji je osnovni cilj da okupi što veći broj onih koji nalaze da se problemi mogu rješavati samo zajednički, jer ni većina problema koje imamo ne nastaju sami od sebe. To su problemi koji se tiču (mahom) kolektivnog stanovanja i ne mogu se rješavati individualno, već samo zajedničkom akcijom onih kojih se to tiče, dakle nas samih. U širenju svoje ideje i poziva na saradnju oslanjamo se na infrastrukturu koju nam mogu ponuditi naše mjesne zajednice tako da se sa ‘karavanom’ čiji je cilj predstavljanje inicijative kreće od Novog Naselja, a kuda će nas to odvesti, ni mi sami ne možemo da domislimo. Sigurno je samo jedno: da nismo krenuli ne bismo stigli ni ovdje gdje se sada nalazimo, a nalazimo se – na početku Nečega.

Javni skup povodom Inicijative za udruživanje predstavnika Skupština stanara održana je 26. juna 2014. godine u Mesnoj zajednici „Gavrilo Princip“ na Novom Naselju.

 

IMG_6327-small    IMG_6332-small IMG_6335-small   IMG_6338-small IMG_6341-small   IMG_6344-small IMG_6348-small   IMG_6351-small IMG_6352-small

 

Štampaj ovu stranicu