Жива атмосфера на зборовима грађана у месним заједницама

 

Живите ли у старој или новој згради? Дворишном стану? Познајете ли своје комшије? А људе који седе у месној заједници? Учествујете ли у раду ваше скупштине зграде? Када сте последњи пут имали неку иницијативу да помогнете или одмогнете активностима које су у директној вези са вашим домом? Да ли вас се тиче квалитет урбаног живота, организованог у заједничке стамбене јединице, квартове, насеља, чак и кад је реч о индивидуалним кућама?

Ово је избор из питања које су на нивоу локалних самоуправа још прошле године покренули активисти из Групе за концептуалне политике и Центра за нове медије са новосадске Детелинаре. Трибине, зборови грађана, други јавни скупови, концерти, билтени, само су део активности које се воде под пројектом “Локане политике и урбана самоуправа”, од недавно проширеном на такозване месне форуме – отворену канцеларију у Браће Могин 2, која сваког петка ради у канцеларији покретача пројекта оног што се савременом терминологијом зове јачање цивилног друштва. Дакле, политичка, али не партијска делатност, што је код нас тешко замисливо и што овај посао чини по много чему пионирским.

– Држава је поделила станове и дигла руке од нас, сад смо прави мали капиталисти – омиљена је иронична крилатица Зорана Гајића из Групе за концептуалне политике. Под њом, крије се девиза – сами се брините за своје власништво, а то што бар трећина становништва и стамбеног фонда увелико пропада, што се штеди, али и послује само преко леђа обичних грађана, изгледа као ничији проблем. Пипке видимо, али ми ту главу никако не можемо пронаћи – наставиће Гајић, сваки пут кад неки проблем почне да се решава “одоздо”, иницијативом поједнаца ван партија, ван свих комуналних и привредних интересних група, када се врло брзо покаже да су нам Устав, закони и уредбе у колизији, када нико нигде није надлежан, а делује као да тако великој већини и одговара.

Један комшија, Новосађанин, не би да се јавно експонира, има проблем са игнорисањем у властитој згради, Скупштина одлучује већински, инспекција се формално не одазива, а он нема увид нити могућност за решење свог проблема. Једној комшиници, председници скупштине зграде, краду заједничку струју, а она нема механизме да установи ко, где и на који начин. Другима прокишњава кров, пуцају цеви, трећи узалудно пишу дописе о неправилностима у поставкама антена и других потенцијално штетних уређаја, наплати комуналних трошкова, у месним заједницама углавном само гледају да вас се реше, не и да реше проблем због ког сте ту…

Иако многи који су се здушно укључили у пројекат “Локалне политике и урбана самоуправа”, који ради и на сајту www.detelinara.org, инсистирају на конкретном ангажману, на поправкама, правним и другим деловањем, за сада се “само” успела проширити идеја удруживања и солидарности када су у питању невоље појединачних станара и њихових домова. Низ трибина, зборова грађана, значајно је подигао температуру у појединим месним заједницама, а “турнеја” се наставља широм града. Два броја билтена “Станар”, креирана због изостанка медијске подршке комуналним проблемима грађана, што је још једна од обрађених тема, контакти са Друштвом архитеката Новог Сада, захваљујући којима би ускоро свака зграда могла да добије своју “личну карту”, само су неке од станица на путу за организовање ширег цивилног фронта спрам решавања проблема колективног становања.

Од највећих потреба на путу ка организованијем наступу, показала се потреба за оснивањем клуба или удружења председника скупштина зграда. Тако би се, верују сви по искуству сличних удружења у Београду и другим европским градовима, ојачала преговарачка и активистичка позиција самих станара у наступима пред надлежним институцијама које се врло често и врло лако проглашавају ненадлежним, а интересенте тако гурају у ново губљење новца и времена, без сатисфакције, без награде. Управо у том правцу већ је формирано језгро које ће, након што се искристалишу јасне потребе и циљеви, кренути и у формалну фазу деловања и оснивања.

Лако нас је ломити усамљене, како је на једном од зборова у новосадским месним заједницама древну мудрост парафразирао суграђанин Слободан Милетић. Али ако се удружимо, бићемо јачи!

Игор Бурић

izvor:

http://www.dnevnik.rs/drustvo/stanari-u-pohodu-na-lokalne-samouprave 

Štampaj ovu stranicu