Kuća na zgradi, divlji objekat delom izgrađen na kosom krovu u Ulici vojvode Mišića 30, na kraju će biti legalizovana. Iako je porodica Pavlov, investitor objekta koji je postao neka vrsta novosadske atrakcije, ovde nelegalno sazidala tri stana od ukupno 170 kvadrata, neće snositi sankcije zbog toga.

 

Inspekcija je još 2007. godine zabranila gradnju

Inspekcija je još 2007. godine zabranila gradnju | Foto: R. Gatel

APSURD – Kako saznajemo u Gradskoj građevinskoj inspekciji, investitori divlje nadgradnje, nakon što im je inspekcija 2007. godine zabranila gradnju, uspeli su da ishoduju dozvolu za pretvaranje tavana u stambeni prostor i prijave početak radova na proširenju stana.

To što su proširenje pretvorili u izgradnju tri stana neće biti sankcionisano jer ih zakon iz 2003. godine, po kojem je vođen njihov slučaj, uopšte ne primorava da zatraže građevinsku dozvolu sve dok kraja gradnje. To što su stanovi useljeni ne smeta da se vode kao objekat u izgradnji jer deo fasade još nije završen. U međuvremenu, naruku im je išao i takozvani Veljin zakon, odnosno novi Zakon o izgradnji, koji im je omogućio da bez dozvole zatraže upis vlasništva nad 170 kvadrata u strogom centru.

Divlja kuća na zgradi

Divlja kuća na zgradi | Foto: R. Gatel

 

Zgrada u Vojvode Mišića 30 tako je nadograđena za tri stana: luks apartman od 101 kvadrat, garsonjera od 29 kvadrata i jednosoban stan od 40 kvadrata. Katastru su predstavljeni kao „pripajanje potkrovlja“, „proširenje stana“ i „adaptacija zajedničkih prostorija u stambene“ i sve je izvedeno bez građevinskih dozvola.

– Mi smo pribavili sve dozvole, ali neću ni da ih pokazujem, ni da o tome pričam – kategoričan je Aleksandar Pavlov, koji je u vreme kada je započeo neobičnu gradnju bio predsednik skupštine stanara.

O svojoj atrakciji ne žele da govore ni drugi stanari zgrade u Vojvode Mišića 30, u kojoj se nalazi još 16 legalnih stanova. Dok su uskraćivali gostoprimostvo ekipi „24 sata“, samo su potvrdili da „imaju sve papire“.

– Ja sam zamenica predsednika skupštine stanara, ali neću da pričam. Napustite zgradu – kategorična je bila jedna od stanarki.

Kuća na krovu nije jedini divlji objekat u toj zgradi. Još jedna stanarka, Stoja Gvozdenović, zatražila je upis vlasništva nad nelegalnim stanom sazidanim u niskom suterenu.

 

Autor: H. Dunđerov 30.04.2014. – 00:02

izvor: http://www.24sata.rs/novi-sad/vesti/vest/rupa-u-zakonu-divlja-kuca-na-zgradi-nece-biti-srusena/134397.phtml

 

Štampaj ovu stranicu