516074_miljakovac01rasfoto-goran-srdanov_f

Kada prokišnjava krov problem je veliki, ali kada stigne predračun od 30.000 evra, a ne znate ni ko će biti izvođač radova, problem postaje veliki.

Stanarima petospratne zgrade u Ulici Stevana Opačića 40 dogodilo se upravo to. „Gradsko stambeno“ dalo im je rok od sedam dana da odgovore da li prihvataju okvirnu ponudu od 3.446.587,96 dinara za popravku krova.

– Dobili smo ponudu bez ikakve specifikacije ali u veoma preciznom iznosu od 3.446.587,96 dinara. Nije nam jasno na osnovu čega je “Stambeno” došlo do tog iznosa a da pri tom nemaju ponudu nekog od izvođača? – kažu očajni stanari.

516073_gradsko-stambeno-popravlja-krov-za-3-milona-i-petsto-hiljada-dinara_ff

U vremenu kada je u akciji prikupljanja novca teško doći i do 30.000 dinara, a kamoli 30.000 evra, stanari se pitaju da li je moguće da radovi toliko koštaju.

– Voleli bismo da nam neko kaže koja je matematika ovom prilikom primenjena i kako je moguće da je okvirna ponuda tako precizno određena, sa sve decimalama – kažu žitelji zgrade u Stevana Opačića.

Osim toga što ne znaju kako će za samo sedam dana prikupiti saglasnost 46 vlasnika stanova, stanari se pitaju i šta će se desiti ako nakon okvirne ponude, finalna bude veća.

– Kako možemo da prihvatimo ponudu a da ne znamo kolika će biti konačna cena? – kažu stanari.

U „Gradskom stambenom“ za „Blic“ su objasnili da da su tri puta vršene parcijalne popravke krova u toj zgradi a da se finalna vrednost radova može znati tek nakon završenog postupka javne nabavke.

– Da bismo sproveli postupak javne nabavke skupština zgrade mora da nas ovlasti prihvatanjem okvirne ponude. Prihvatanjem te ponude stanari se ni na šta ne obavezuju, već je to neophodno da bismo mogli da sprovedemo postupak izbora izvođača – kažu u “Stambenom”.

Po završenom postupku stanarima se upućuje finalna ponuda po kojoj je potrebno da donesu odluku o prihvatanju ili odbijanju prikupljanjem potpisa. U “Gradskom stambenom” ističu i da stanari ne treba da brinu da će finalna ponuda biti veća od okvirne.

– Iskustveno gledano finalna ponuda je nekoliko procenata niža u skoro svim slučajevima od okvirne ponude – kažu u Stambenom.

Izvor vesti – „Blic“: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/496678/Za-popravku-krova-Stambeno-trazi-30000-evra-I-to-bez-specifikacija

 

Štampaj ovu stranicu