Gradsko stambeno preduzeće u Beogradu je početkom marta 2014. godine predstavilo prvu rekonstruisanu zgradu u projektu „Krovovi Beograda“, koja zadovoljava najviše standarde energetske efikasnosti, ali ne samo to.

Kako su za B92 kazali u ovom javnom preduzeću, obnova zgrade je počela pre godinu i po, a stanari za nju nisu platili, već su Gradskom stambenom ustupili tavanski prostor od 120 kvadratnih metara.

Tavan je adaptiran i dobijene su dve stambene jedinice, koje će biti prodate na javnoj licitaciji na osnovu procene Uprave javnih prihoda. Dobijena sredstva od prodatih stanova biće uložena u adaptaciju drugih objekata u projektu Krovovi Beograda.

Obnovom zgrade trajno je rešen problem prokišnjavanja, krovova, fasada i ostalih nedostataka na zajedničkim delovima zgrade, a zahvaljujući najsavremenijim izolacionim materijalima koji su ugrađeni, računi za grejanje biće niži za 27 odsto.

Kako navode u Gradskom stambenom, do sada je 25 zgrada ispunilo uslove za učešće u projektu, a uslovi koje moraju da ispune su da Skupština/Savet zgrade, u skladu sa važećim zakonima i podzakonskim aktima koji regulišu oblast stanovanja, o tome donese odgovarajuću Odluku.

(Foto. Krovovi Beograda, Gradsko stambeno)
(Foto. Krovovi Beograda, Gradsko stambeno)

Radovima će se, kako navode u Gradskom stambenom, pristupati nakon utvrđivanja imovinsko-pravnih odnosa, provere i utvrđivanja postojanja potrebnih urbanističkih uslova kod nadležnog organa lokalne samouprave, kao i provere i utvrđivanja postojanja ispunjenosti uslova u pogledu nenarušenosti statičke stabilnosti predmetnog, kao i okolnih objekata.

Gradsko stambeno apliciralo je za pretpristupne fondove upravo sa projektom Krovovi Beograda kako bi što više stambenih zgrada moglo biti adaptirano u ovom projektu.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=03&dd=06&nav_id=820272

http://www.stambeno.com/sr/blogcategory/?id=175&Itemid=99

 

Štampaj ovu stranicu