PLAKAT_A3.cdr

Možda poznajete nekoga ko stanuje u zgradama u kojima se taj problem javlja ili ste i sami u komšiluku? Znate li sa sigurnošću o čemu je reč? Kakve su to antene i da li je reč baš o antenama? Ima li to veze sa radioaktivnim gromobranima? Jesu li i ove antene radioaktivne? Ako i nisu, da li su opasne po zdravlje ljudi? Za koje ljude? Za stanare zgrade na čijem je krovu postavljena ta skalamerija ili za komšije preko puta? Pogledajte oko sebe, možda i u vaš kraj stiže jedna. Ko je zapravo zainteresovan za postavljanje (ili nepostavljanje) ovih antena? I ko ih uopšte postavlja? Ko je nadležan i ko snosi odgovornost za njihovo postavljanje ili uklanjanje? Ko donosi propise i sprovodi procedure? Čije su one zaista?

Čuli ste dakle da je bilo nekoliko, manje ili više organizovanih, izliva nezadovljstva građana zbog postavljanja baznih stanica raznih operatera mobilne telefonije. Podižu se komšije, sad, da li da ih uklone ili da spreče njihovo postavljanje, zavisi od niza okolnosti. Pitamo se zašto ti slučajevi nisu povezani? Zbog čega ljudi nisu kontaktirali jedni druge i udružili napore da zajednički reše problem? Sigurno bi imali šta da kažu jedni drugima i upute jedni druge u problem koji je višeslojan i kompleksan, čak toliko da pokriva čitav problem stanovanja i lokalne samouprave.

Gosti na tribini su predstavnici inicijativa-grupa građana iz ulice Jožef Atila sa Telepa i Svetislava Kasapinovića sa Detelinare, koji su se organizovali kako bi izrazili svoje mišljenje zbog postavljanja baznih stanica operatera mobilne telefonije.

***

Tribina je deo projekta Lokalne politike i urbana samouprava koji koji je posvećen motivisanju stanovništva za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja na lokalnom nivou, po pitanju politizacije problema stanovanja, kao i razvoja lokalne zajednice i saradnje sa organima lokalne samouprave, prvenstveno sa mesnim zajednicama.

Projekat se realizuje u saradnji Centra kuda.org i Grupe za konceptualnu politiku iz Novog Sada, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Beograd i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

mapa MZ Juzni Telep_Janosikova 1a_Novi Sad

Štampaj ovu stranicu