BANER-MZ-sa naslovom

Poziv na tribinu i konferenciju za novinare

Partijska uzurpacija mesnih zajednica

 

Poštovane komšije, stanari, koleginice i kolege, dragi prijatelji,

Udruženje građana Grupa za konceptualnu politiku vas poziva na tribinu i konferenciju za novinare pod nazivom “Partijska uzurpacija mesnih zajednica” koja će biti održana u ponedeljak 26. februara 2018. godine sa početkom u 12 časova u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1, Novi Sad).

Govornici na tribini biće:

Branka Ćurčić, članica Grupe za konceptualnu politiku, Novi Sad

Dalibor Stupar, novinar portala VOICE – Vojvođanski istraživačko-analitički centar

Zoran Gajić, član Grupe za konceptualnu politiku i

Radomir Lazović, član Inicijative Ne da(vi)mo Beograd

Povod organizovanja tribine i konferencije jeste potreba da javnost obavestimo da se u Novom Sadu mesne zajednice zatvaraju za građane i njihova udruženja i da je na delu nepoštovanje Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i nepoštovanje svih sporazuma kojima se Republika Srbija obavezala na saradnju sa civilnim društvom.

Smatramo da je zatvaranje mesnih zajednica direktna posledica kampanje za lokalne izbore u Beogradu i demonstracija sile i bahatosti vladajuće stranke i koalicije na vlasti u Novom Sadu. Partijska uzurpacija saveta mesnih zajednica počiva na partijskoj mobilizaciji građana za izbore svojih predstavnika u organe lokalne samouprave na nivou lokalne zajednice, iza čega stoji zloupotreba Zakona o lokalnoj samoupravi i statuta mesnih zajednica, a postoje sumnje i da se krše izborne procedure izigravanjem Zakona o prebivalištu i boravištu građana.

Evropska prestonica kulture koja se hvali raznolikošću kultura i načina života, a koja podrazumeva i slobodu mišljenja i udruživanja, pokazuje svoje pravo lice na terenu prava ljudi na lokalnu samoupravu. Zbog toga pozivamo i predstavnike Fondacije Novi Sad 2021 da iznesu svoje iskustvo u radu sa mesnim zajednicama i kako ono utiče na procese decentralizacije kulture za koje se Fondacija zalaže.

Tribini će prisustvovati i predstavnici Omladinskog centra CK13, kako bi govorili o svojim iskustvima u saradnji sa mesnim zajednicama. Takođe, na tribinu ćemo ugostiti i građane čiji je Zbor građana u Mesnoj zajednici „Jugovićevo“ na Detelinari proglašen nevažećim iako je održan u skladu sa procedurama, zakonom i statutom Mesne zajednice „Jugovićevo“.

Organizacija tribine se održava uz podršku NDNV – Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pozivamo vas da izveštavate i da se pridružite tribini!

Štampaj ovu stranicu