za web_Ljubinka Pejcic_CK13_25.01.2018

Grupa za konceptualnu politiku poziva građane, stanare, stanovnike mesnih zajednica i sve zainteresovane na predavanje i javnu diskusiju:

ČETVRTAK, 25. januar 2018. u 19 časova

u OMLADINSKOM CENTRU CK13

Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Gost i predavač: LJUBINKA PEJČIĆ, Beograd

Ljubinka Pejčić je profesionalna upravnica stambenih zajednica, zastupnica skupština stanara, predsednica skupštine stanara i aktivistkinja Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Stanar ili stanovnik mesne zajednice? Glasač ili aktivista, član stambene zajednice ili skupštine stanara? Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o stanovanju. Ovo su markeri diskusije koju ćemo održati tokom predavanja koje bi trebalo da preraste u tribinu i slobodnu diskusiju ljudi. Diskusija slobodnih ljudi koja je u osnovi svakog pokreta i inicijative. Ovih je do sada bilo nekoliko. Od Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, preko Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, do novosadskog Podrži RTV, i za njima Nezavisne kulturne scene Novog Sada, događali su se protesti građana ali i pregovora sa gradskim vlastima, da bi se to pretvorilo u opšti protest Protiv diktature koji ih je kanalisao u situaciji nakon predsedničkih izbora i u kojoj su se profilisale asocijacije i koalicije za predstojeće lokalne izbore u Beogradu. Kako razumeti tu situaciju i koga potražiti u njoj kada će izborne radnje formatirati sve aktivnosti koje zahvate?

Situaciju ćemo otvoriti iz perspektive stanara i stanovnika lokalne zajednice, čije ustanove su doživele transformaciju novim Zakonom o stanovanju. Bdenje nad procesom donošenja ovog zakona nije bio naš interes, niti smo se nameravali utrkivati sa bezbednosnim strategijama upravljačke politike države. Uprava i upravnici pokazali su se ne samo kao elementi diskursa kojim nam se država obraća, već i mesta subjektivacije u organizaciji koju nismo sami pravili, niti nam se dopušta da se slobodno organizujemo, iako je to predviđeno Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Ljubinka Pejčić će nam govoriti o svom iskustvu sticanja licence profesionalnog upravnika, motivima za odluku da profesionalizuje svoj rad na vođenju stambenih zajednica kao predsednik svoje skupštine stanara i pokušaju udruživanja licenciranih upravnika na distanci prema udruženjima koja uspešno i brže prave poslodavci u ovoj novoj ekonomskoj sferi, a koju čine „organizatori upravljanja“.

Predavanje i javna diskusija su organizovani u okviru projekta „Lokalne politike i urbana samouprava“, koji realizuje Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

www.gkp.org.rs

www.detelinara.org

Štampaj ovu stranicu